10 ŞİŞE VİSKİ BİLE BANAMISIN DEMİYOR DIŞ HABERLER Edinsburg Üniversitesi
bilimadamlarının alkolün değişik canlıların vücudlarındaki etkileri
üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre canlılar arasında alkole en
dayanıksız vücuda sahip olan canlının kaplumbağalar ve koyunlardan
sonra insanın olduğu ortaya çıktı.İnsanın sindirim ve dolaşım sistemi
organlarının alkole karşı çok dayanıksız ve hassas olduğunu belirten
bilimadamları hiç sarhoş olmayan canlıların ise
aslanlar,kaplanlar,kutup ayıları ve akbabalar olduğunu yapılan
araştırmalar sonucunda tespit ettiklerini belirttiler.Yapılan
deneylerde hergün düzenli olarak yemeklerden sonra 10 litre viski ile
aynı ölçekte alkol verilen aslanların karaciğerlerinde en ufak bir
rahatsızlık belirtisine rastlanmazken,kutup ayılarının 15.şişeden sonra
çakırkeyflik belirtileri göstermeye başlaması dikkatlerden
kaçmadı.Özellikle kutup ayılarının viski dolu kapları su içer gibi
içmesi ise komik anların yaşanmasına neden oldu.
OLAYIN BİLİMSEL NEDENLERİ Bunun nedenini soran basın mensuplarına açıklama yapan Prof.David
Kenneth: ''Aslanlar,kutup ayıları,kaplanlar ve akbabalar çok zor
şartlarda yemek bulan ve beslenen canlılar.Hepsi etobur olduğu için
sindirim sistemleri insanlara ve otobur canlılara oranla çok daha güçlü
ve ergonomik.Düşünün bu hayvanlar üzerinde binlerce hastalık olan
kurtlanmış leşleri bile yiyebiliyorlar çok zor durumda kaldıkları
zaman.O kadar güçlü mide asitleri ve karaciğer enzimleri varki bu
mikropların hepsi asit yüzünden midelerinde ölüyor.Aynı eti insan yese
yarım saat içinde ölürken,bu hayvanlara birşey olmuyor.Çok sert
kemikler ve hayvan kılları bile bu hayvanların mide asitlerine ve
sindirim sistemlerinin gücüne dayanamayıp,eriyor.Bu hayvanlar aynı
zamanda dünyanın en az hastalanan canlıları.Özellikle akbabaların
dünyada kanser olmayan tek canlı olduğu biliniyor.
İnsan alkol aldığı zaman bu madde,mide ve bağırsaklardan kana karışır
ve karaciğerde metobolize edilir.Çoğu insanda az alkol bile birçok
hastalığa neden olur ve halk arasında bira göbeği denilen alkole bağlı
toksik yağlanmaya neden olur.Çünkü insan karaciğerinin kapasitesi
alkolü işlemeye yetmez,ancak alkolü yarısı zehir,yarısı işlenmiş yağ
olarak tutmaya yeter insan karaciğerinin yapısı.Oysa aslanlar,kaplanlar
ve kutup ayılarının vücudlarının önemli bir çoğunluğu insanlarınki gibi
yağdan değil kasdan oluşur.Mide ve bağırsak zarları çok kalın,safra
enzimleri çok güçlüdür.Karaciğerleri ise insanınkinin iki katı
büyüklüktedir.İnsanda var olmayan yüz tane daha enzim salgılar bu
organlar.Bu hayvanlar milyonlarca yıldır zor şartlarda yaşayıp,leş ve
etle beslendiklerinden karaciğerleri,en zor şartlara bile evrimleşerek
adapte olmuştur.'' dedi.